" Ber'GURAU' ! "

Sunday, July 24, 2011

Heyy Hoyy guys ..

apa khabar ? harap harap sihat lah kan di samping yang tersayang ..
dah dua tiga hari gak kan owner takk update blog ..
adoiii .. rasa malas pulak nak update tapi sebagai BLOGGER mana boleh STOP berBLOGGING kan .. HUHU !


OKAY guys ! topik hari ni ialah " Ber'GURAU'! "
SELAIN mengumpat .. satu daripada bencana yang dilakukan oleh lidah manusia ialah gurauan .. Termasuk dalam istilah gurauan ini ialah kelakar .. melawak .. olok olok dan berjenaka ..

Bergurau adalah cara menambahkan kemesraan .. Tanpa gurau senda, hubungan sesama kita akan menjadi dingin dan hambar .. Dalam erti kata yang lain, tanpa gurau senda tiada senyuman yang terukir dan keriangan yang wujud ..

Tetapi, bergurau senda haruslah berpada-pada .. Jangan sampai menyakiti orang lain terutamanya orang orang tersayang .. Ramai orang yang bergaduh kerana berpunca daripada gurauan .. Perlulah diingat ada ketikanya apabila perasaan seseorang tersentuh maka gurauan menjadi sebab untuk bermusuh ..

SO, KITA perlu sentiasa menghitung diri .. adakah orang yang berada di sekeliling berasa senang dengan tindak tanduk yang kita lakukan? Ia menjadi muhasabah penting supaya ikatan persaudaraan berada dalam suasana harmoni tanpa sebarang persengketaan.. MAKA ..cara bergurau juga perlu diambil perhatian kerana kita tidak boleh menganggap semua orang selesa dan dapat menerima apa kita lakukan ..

SO ! sebelum nak bergurau .. baca ni dulu ..

1. Elakkan bergurau dengan menggunakan kata2 yang menghina .. Contohnya: menghina ibu bapanya,adik2nya, girlfriend atau boyfriend dan sebagainya .. seperti " bapak kau busuk arr , dasar penoreh getah ! "

2. Elakkan bergurau dengan kekasih pasal ORANG KETIGA (kalau yang dah mempunyai kekasihlah)contohnya: " sayang ramai skandal,huhu gurau he :P " kerana ada kekasih yang tak kisah tapi ada juga kekasih yang sensitif .. nanti tak pasal2 kena mangkuk terbang.. 
HAHA !

3. Elakkan bergurau tentang masalah agama seperti isu akidah .. Contohnya:Weyh !! perangai kau macam si kafir!! " sudah terang lagi bersuluh lah kata kata macam ni cukup menghiris perasaan seseorang ..

4. Elakkan bergurau menggunakan gelaran yang tidak baik .. Contohnya: kita bergurau memanggil namanya dengan gelaran AYAM, MAMAT GAGAP, MINAH GEDIK, BUDAK GLEW dan sebagainya yang tidak disenangi oleh orang yang disapa itu .. Gelaran gelaran seperti ini dapat membuka pintu kemarahan dalam diri seseorang ..

5. Elakkan bergurau disertai perbuatan ganas .. contohnya: bergurau sambil tangan merayap memukul mukul orang dan membaling baling barang ..

6. Hindarkan juga bergurau dengan menggunakan kata-kata lucah .. Ia dapat memalukan seseorang itu .. contohnya: " muka kau cantik,sesuai jadi bohsia,barang kau pun baik punya " ..


7. Elakkan bergurau yang boleh menimbulkan situasi yang menakutkan kepada orang lain.. contohnya: PAGI PAGI BUTA TAG GAMBAR POCONG ..


CLEAR GUYS ??!
OKAY ! THANK YOU ALL COZ SUDI membaca :D
HEHE  !
 

You Might Also Like

13 Comments

  1. perh.....asal adk terasa part gurawan terakhir 2....errhhhh!!!!!!!

    ReplyDelete
  2. tu memang khas tercipta untuk anda .. ahhaah ! :D

    ReplyDelete
  3. perhhhh...da agk dah!!!!!!!! ;'(

    ReplyDelete
  4. dah agak ? bagus bagusss .. cepat tangkap ini budak ! haha !

    ReplyDelete
  5. alaaaaaaaaaaaaaaaaaaa....jahat!!!!!!!!! ;'(

    adk gurau2 je kan....

    ReplyDelete
  6. jahat ? sape yang lagi jahat sebenarnya ni ? 2 mendengki tau namanye !

    ReplyDelete
  7. ahahaha...adk x dengki...cuma nk bg akk seram je....huhuhuhu...malam ni tdo sorang lg ker...??? seram x gambar pocong 2

    ReplyDelete
  8. tak seram ar .. sebab muka dia ada macam ala ala apan .. hahhaha ! malam ni tidyr bertiga .. yang ada free sorang .. yang keempat tu my bf .. sentiasa ad di sisi .. :) tmn skype .. baik punya :P

    ReplyDelete
  9. pelik tang mane 2 bang ? -.-"

    ReplyDelete
  10. haah...bergurau kena bertempat sket...tp org yg kena jadi bahan tu pun xyah la touching sngt...:D nice entry dear~

    ReplyDelete
  11. tq dear .. pasal ada orang yang bergurau tak bertempatlah saya wat entry ni .. hehe !p xdelah nak touching mane kn .. jz bg pgajaran je ..

    ReplyDelete
  12. http://iphotoshoot2u.blogspot.com/
    yeah!!!dpt jd follower ke 400..hihihi..jmput follow kami..n promote2 kt kwn2 ttg pakej fotografi kami

    ReplyDelete

#FOLLOW

Instagram

Notes

Dalam setiap cerita ada penambahan rekaan. Tapi dalam setiap rekaan pasti terselit sebuah kenyataan. Jangan ambil mudah dan jangan terlalu menghakimi.

"Ini blog, bukan mulut saya"